Az Amerikai Egyesült Államokban novemberben ünneplik a Hálaadás napját, amikor a betakarított termésért adnak hálát. Ilyenkor a családtagok összegyűlnek és közösen elfogyasztják a hagyományos töltött pulykát. A legtöbb országban létezik hasonló ünnep: Magyarországon augusztus 20-án, Ghánában pedig az úgynevezett Kobine fesztiválon adnak hálát az új kenyérért. A termés betakarításáért való hálaadás több keresztyént arra indít, hogy a lelki „aratásban”, az evangelizáció munkájában még aktívabban vegyenek részt. A ghánai James Bio is így viszi az evangéliumot szerte az országban.

 Egyik legutóbbi missziós útján találkozott Fatimatával. „A 14 éves lányban félelem volt – mondta James –, mert a helyi vallás és a szokások szerint az ő korában gyakran férjhez adják azt a lányt, akit egy férfi kinézett magának.” Fatimata szerette volna folytatni az iskolát, hogy ápolónő lehessen, azonban attól félt, hogy – nővéreihez hasonlóan – hamarosan neki is férjhez kell mennie.

„Amikor meghallotta és megértette Jézus Krisztus üzenetét, Fatimata átadta szívét Istennek”

– folytatta James. Ez után a lány megkérte őt, hogy látogassa meg a családját és segítsen neki elfogadtatni velük a döntését. „Az édesapja dühös volt, az édesanyja azonban támogatta őt és beleegyezett, hogy hittanra járhasson” – tette hozzá. Azóta Fatimata megkeresztelkedett és a helyi keresztyén gyülekezetbe jár.

Fatimatához hasonlóan, sokan vannak szerte a világban, akik nem hallottak még Istenről, pedig szükségük van az Ő felszabadító erejére. Milliók élnek elszigetelten, akikhez vallási, társadalmi, vagy kulturális okokból nehezen jut el a Biblia üzenete. A Jameshez hasonló hívő emberek mindent megtesznek azért, hogy azok is megismerhessék Isten igéjét, akiket a világ, vagy a saját közösségük nem tart fontosnak.

Közeledik a Karácsony, amikor mi is együtt ünnepelünk szeretteinkkel, családtagjainkkal. Az Evangéliumot Minden Otthonba Alapítvány nemzetközi szervezete idén arra hív mindenkit, hogy gondoljunk azokra, akik – Fatimatához hasonlóan – a világ és a társadalom szeme elől rejtve élnek, és nem hallottak még a Megváltóról. Családtagjaival imádkozzon azért, hogy az evangélium elérhessen ezekhez az emberekhez is világszerte. (ehc.org)