Lassan megszokom az önkiszolgáló pénztárak használatát, de jól emlékszem még arra az időre, amikor az önkiszolgáló üzletek számítottak újdonságnak. Miközben beolvasom a klubkártyámat, azokra gondolok, akik nemrég még itt, a kasszánál ültek. Mi van velük, mit csinálnak manapság? Találtak-e munkát? Milyet? Hivatást, lélekölő robotot, esetleg olyan mondvacsinált tevékenységet, amiért jár ugyan fizetés, de nincs igazán értelme? Isten az embert munkára teremtette, képmás-létünk magában hordja ezt. Ő maga is tevékeny, sosem unatkozik, sosem fárad, nem léptet át napokat, hogy gyorsabban teljen le a történelem ideje.

A Teremtő örömmel bontakoztatja ki terveit, és velünk is ez volt az eredeti célja: élvezetes alkotás, amellyel egyedi módon és hasznosan hozzájárulunk közösségünk életéhez. Isten és ember ellensége, a Sátán – a maga sötét intelligenciájával – nem hagyhatta ki, hogy ne rontsa el a munka örömét is: a bűneset nyomán fáradságossá, gyötrelmessé vált, olykor igazi kínszenvedés lett belőle. Komisz torzításként pedig sokaknak sokszor kell felesleges munkát végezniük. Kukutyinban – ki tudja, hol, de jó messze – zabot hegyezni, ami amúgy is hegyes: ez az elszigeteltség és a feleslegesség érzését festi elénk. A munka, amit végzünk, minket is „megdolgoz”.

Ha felesleges a munkánk, egész személyünket, életünket érezhetjük hiábavalónak. Kukutyin igenis létezett, a dél-alföldi Ferencszállás egy pusztáját nevezték így. A zabhegyezés pedig a szólás jelentésével szemben hasznos munka volt. A zabbal bevetett pusztát ugyanis elöntötte a tetőző Maros. A leleményes parasztemberek pedig nem akarták, hogy veszendőbe menjen a termés, ezért csónakokba ülve vágták le a zab bugáit, a „hegyét” az érett szemekkel. Zabot hegyezni tehát azt jelenti: menteni a termést, gondoskodni a jövőről, az életet szolgálni. Miközben hálával gondolunk az elszánt és leleményes „zabhegyezőkre”, merjük elhinni, hogy minden feleslegesnek mondott vagy csüggesztő tevékenység értelmet nyer, ha Istennek, az élet Urának áldását kérjük rá, és az eredményt a kezébe tesszük!

Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek!

(Kol 3,23)

Olvasóinknak ajánljuk az EMO 2024-es Visszhang naptárának közmondásos gondolatait, bibliai üzenetét. Az összeállításokat havonta adjuk közre honlapunk Aktuális című rovatában.

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.