A monda szerint a szegény embernek összesen két lova volt. Mindkettőt el kellett adnia, hogy a lovak árából kutyákat vásároljon. Nem tudhatta még, hogy ez a képtelen beruházás mire lesz jó, de a király kérte rá, hát engedelmeskedett. Ostobaság, felelőtlenség – gondolhatjuk, ha csak eddig ismerjük a történetet. A folytatásból azonban tudjuk, hogy a szegény ember ismerte a királyt. Tudta: érdemes hallgatni rá. Ha magára haragítja is időlegesen saját népes családját, szükségesebb dolog hallgatni a legfelsőbb útmutatásra.
A kutyavásár egyszeri alkalom volt. Nem azért, mert befuccsolt, vagy nem volt rendben a területfoglalási engedély, esetleg nem felelt meg a közegészségügyi követelményeknek. Ez az egyszeri alkalom egyetlen szegény ember megsegítésére rendeztetett, a királyi irgalom egyszeri kiáradása volt. A kutyákon nyert haszon emberünk egész életére elegendő muníciót nyújtott.
A második budai kutyavásár kofái már üzleti megfontolásból, busás haszon reményében jelentek volna meg. Azért, hogy a sok még több legyen. De Buda nem erre való, a királyi udvar nem lehetett rendszeres nyerészkedés helyszíne.
Úgy véljük, hogy anyagiakra lenne leginkább szükségünk, a jól sikerült „adok-veszek” örömére? Isten másfajta hiányt is lát életünkben. Ő tudja, miféle üresség jele a tépelődésünk, az ügyeskedésünk. Meglátogat, ahogyan Mátyás király a mesebeli szegény embert, és van egy „képtelen” javaslata számunkra: fogadjuk el, amit Ő kínál! Odairányítja figyelmünket a Golgota hegyére, amely egy napra a Mindenség Királyának udvara lett, s ahol egyszerre megszánta a világ összes lelki nincstelenjét.
Aki felismeri, hogy ő egy közülük, annak Jézus irgalma, barátsága és hatalma lesz a legnagyobb kincse. Így már el tudjuk hinni, hogy Ő, aki valódi szükségeinket betöltötte, megold minden egyebet is. Beépíti életünkbe a kemény munkát éppúgy, mint a magányos engedelmesség szakaszait, de nem fogjuk megbánni, hogyha hallgatunk rá.

Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyan ne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?

Pál levele a rómaiakhoz 8,32

Olvasóinknak ajánljuk az EMO 2024-es Visszhang naptárának közmondásos gondolatait, bibliai üzenetét. Az összeállításokat havonta adjuk közre honlapunk Aktuális című rovatában.

Fotó: Ted McGrath (Flickr)

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.