„Közhírré tétetik!” – kiáltotta a kisbíró régen a település főterén, és közlendőjét dobpergéssel keretezte. Ami igazán fontos, az hadd harsogjon! Hadd tudja mindenki, mi az, ami tilos, vagy mi kötelező ezután. A dobra vert hírek az emberi elmét célozták, ahová az információ beágyazódik. A hatóság képviselőjét nem érdekelte, hogy mi zajlik az emberi szívekben: félelem, felszabadulás vagy harag ébred-e bennük egy rendelet hallatára.

A keresztyén üzenet nem pusztán információ. Az evangélium jelentése ’jó hír’, de nem kisdobra komponálva. Jézus szava és műve életmentő üzenet, aminek mindenkihez el kell jutnia, de a Mester mégsem azzal a paranccsal indította tanítványait széles e világra: „Doboljátok ki, hogy mindenkit megváltottam!” –, hanem ezzel: „Tegyetek tanítvánnyá minden népet!” (Máté ev. 28,19) A missziónak nem a hangerő a fő eszköze.

Tanúskodni összetettebb és felelősségteljesebb, mint harsányan átadni megtanult bibliai igazságokat. A hívővé lett ember szívével-lelkével és elméjével is megtapasztalta Isten létezését, hatalmát, szentségét, szeretetét. Megijedt, felszabadult, összeroppant, örömre derült, átélte, hogy most már mindörökre szeretve van – és akarata is rámozdult az új életcélra. Isten Lelke személyünkre szabottan válogatja meg eszközeit, Igéjének tartalmát, erejét annak érdekében, hogy mi is ilyen személyes felismerésre jussunk.

Ha kiderült, hogy nem segítenek a vezényszavak, a dörgedelem, a félelemkeltés, ha a modern, „dobszerkós” dicsőítés hangereje is inkább riaszt, akkor „Légy csendben, és várj az Úrra!”

(Zsoltár 37,7)

A verebek okos, ám igen félénk madárkák. Nem barátjuk a kisbíró, de vonzza őket a gabonáját tisztogató gazda. Itt röpködnek mindig körülöttünk, hogy megtanuljuk, amit a következő bibliavers tanít:

Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva. Ne féljetek, ti sok verébnél értékesebbek vagytok!

Lukács evangéliuma 12,7

Olvasóinknak ajánljuk az EMO 2024-es Visszhang naptárának közmondásos gondolatait, bibliai üzenetét. Az összeállításokat havonta adjuk közre honlapunk Aktuális című rovatában.

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.