Olvasóinknak ajánljuk az EMO 2024-es Visszhang naptár alábbi, februári közmondásos gondolatait, bibliai üzenetét. Az olvasnivalókat havonta adjuk közre honlapunk Aktuális című rovatában.

Amikor először találkoztam a „friss csirke zsigerelve” kifejezéssel, mosolyra fakadtam saját kérdésemtől: Hogyan lehet friss, ami már ki van zsigerelve? Sokszor mi is mondjuk, hogy „ki vagyunk zsigerelve”, amikor hajszoltnak, kimerültnek érezzük magunkat. Mivel komolyan vesszük a szorgalmas felmenőink által belénk nevelt és fent idézett mondást, ezért mindent megteszünk, ami csak belefér egy napba, szoros időkeretünkbe igyekszünk minél több tennivalót belezsúfolni. Aztán a feszített szorgalom és a lendület időszakai után egyszer csak kedvünket szegi egy megjegyzés, lelassít egy akadály, vagy csak szimplán megfáradunk.

Szétcsúszik a fegyelem, és beköszönt az önjutalmazás ideje: a ’megtehetsz’ helyébe a megehetsz vagy megvehetsz kerül. A baromfipult tanítása segíthet, hogy halogatás, vagy „előrezsúfolás” dolgában tisztán lássunk. A kizsigereltség a belső szervek hiánya. Ezek nélkül nincs élet. Ezek látják el testünket táplálékkal, oxigénnel, és szűrik ki, ami fölösleges vagy káros. Vajon mi, felelősséggel bíró emberek, be tudjuk-e építeni napjainkba, ami hasznos, és ki tudjuk-e szűrni, ami kárunkra van? Tudjuk-e, mikor minek van rendelt ideje? Van-e hozzá elegendő erőnk, és jutunk-e lélegzetvételhez? Ha nincs bölcsességünk megválogatni tennivalóinkat, kimerültek és hajszoltak leszünk. Pedig minden feladathoz társul alkalmas idő, közben a pihenésnek, feltöltődésnek, sőt, még az építő kedvteléseknek is van megfelelő idősávjuk.

Isten nem akar kizsigerelni, ezt mi magunk végezzük el önmagunkon – bizonyítási vagy megfelelési kényszertől vezérelve. Isten erőnkhöz méri a feladatok mennyiségét, képességeinkhez azok fajtáját. Extra adag tennivalóhoz extraerőt, kipótolt adottságokat kapunk Urunktól. Ő az, aki táplál, megpihentet és felüdít. Az igeolvasással átitatott elme, az imádság-ban megpihenő szív és lélek egyre jobban látja a rendelt időket, egyre világosabban építi fel a prioritást, előre vagy hátrébb sorolva tennivalóit. Egyet azonban nem mulaszt el, azt, hogy naponta helyet adjon a Szentírás intésének: „Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg szíveteket, mint az elkeseredéskor…” (Zsid 3,15)

az igazak és a bölcsek minden munkájukkal együtt Isten kezében vannak.

Prédikátor könyve 9,1

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.