Aki gyakran utazik repülőn, ismeri a helyzetet: felszállás előtt a légiutaskísérők elmagyarázzák, hogyan kell használni a mentőmellényt és oxigénmaszkot vészhelyzet esetén, az utasok pedig figyelmesen végighallgatják őket és gondosan tanulmányozzák az előttük lévő tájékoztatókat is.

Na jó, eddig tartott a vicc, és most nézzük, hogyan zajlik mindez a valóságban: először is áttanulmányozzuk az ingyenes magazinokat, vagy felszállás előtt gyorsan még elintézünk pár telefonhívást, mielőtt felvennénk az alvómaszkunkat és hátradőlnénk kényelmes székünkben. „Már kívülről fújom az egészet” – mondtam én is magamban legutóbbi utamon, amikor egyszer csak belém hasított a gondolat: mit tennék, ha ezúttal tényleg történne valami? Tényleg fel tudnám fújni a mellényt, vagy meg tudnám találni a legközelebbi vészkijáratot, akkor is, ha élet-halál között lebegnénk? Vagy körbenéznék és keresnék valakit, aki figyelt a bemutatón és tudja, mit kell tenni? Esetleg gyorsan átfutnám a tájékoztató füzetet?

Az emberek általában nem készülnek fel a vészhelyzetekre, mert hozzá vannak szokva, hogy a rossz dolgok másokkal történnek, nem velük. Mindenki életében eljön azonban a pillanat, amikor nehéz helyzettel találja szembe magát. Időskori szellemi leépülés, kóma, baleset, betegség: olyan helyzetek, amikor elveszítjük az irányítást az életünk felett, amikor a dolgok kimenetelét nem tudjuk befolyásolni. S a végső „vészhelyzetre”, a halálunkra vajon felkészülünk-e? Hiszen fiatalként még olyan távolinak tűnik, később pedig túl kényelmetlen szembenézni vele, vagy soha nincs időnk ezzel foglalkozni. Nem tudjuk, mikor jön el ez a pillanat az életünkben! Készüljünk most az örökkévalóságra és keressük Istent életünkben, hogy tudhassuk, hová érkezünk meg életünk végén!

(Thomas Bühne, lebenistmehr.de)

„Íme, itt az alkalmas idő, íme, itt az üdvösség napja!” (2 Kor. 6,2)