Van bármi azon kívül, amit a szemünkkel látunk? Valami több, mint amit le tudunk írni a szavainkkal, vagy megfogalmazni a gondolatainkkal? A kérdés, hogy létezik-e Isten, már ősidők óta foglalkoztatja a tudósokat és a hétköznapi embert egyaránt.

A véletlen műve vagyunk, vagy létezik több annál, mint amit látunk?

Richard Dawkins a „Csalódás Istenben” című könyvében azt állítja, hogy a természetfeletti alkotó nagy bizonyossággal nem létezik. Istenben hinni egyenlő önmagunk becsapásával. Dawkins számára összeegyeztethetetlen a hit és a tudomány. Meg van győződve arról, hogy az ateizmus az egyedüli világnézet, ami mögé odaállhat a gondolkodó ember. Lehet, hogy még vannak dolgok – mondja –, amiket nem értünk, de idővel, a tudomány segítségével mindent megértünk.

A Nobel-díjas immunológus, Sir Peter Medawar ellenben rámutat arra, hogy a tudománynak megvannak a maga határai, ugyanis léteznek olyan kérdések, melyekre soha nem fog tudni választ adni: „Hogyan kezdődött minden? Miért vagyunk itt? Mi az élet értelme?”     

A legtöbbekhez a tudományos ismereteknek csak az a része jut el, amely összhangban van a „nincs Isten” elmélettel. Szinte csak azokat az elméleteket és tudósokat halljuk, akik kizárják egy teremtő Isten létét és cselekvését. Dr. Werner Gitt informatikaprofesszor egyike a hitvalló keresztyén tudósoknak. Hadd idézzük néhány gondolatát:Napjainkban az informatika szolgáltatja a legmeggyőzőbb érveket arra vonatkozólag, hogy az élőlények teremtés útján jöttek létre.“ 

„Az élet lényege a sejtekben lévő információ. Az információ viszont nem anyagi jelenség, hanem akarat és intelligencia által létrejött szellemi mennyiség. Új információ tehát csakis kreatív gondolati folyamat útján jöhet létre, nem pedig mutáció és szelekció által. A Biblia pontosan ezt írja le sokféle módon.”

Sokan sokféleképpen próbálták Isten létét bizonyítani, vagy éppen cáfolni. Az istenhívő emberek legtöbbször nem az Isten léte melletti érvek előtt hajoltak meg, hanem felismerték és tapasztalták Isten cselekvését a múltban és a jelenben. Megismerték és elismerték a kijelentéseit. Ez pedig nem csak elméleti ismeret, hanem az életünket formáló erő! Különös, hogy maga a Biblia sem foglalkozik Isten létének bizonyítékaival. Egyszerűen beszámol Isten cselekvéséről, leírja kijelentéseit. Bemutatja, hogy kicsoda Isten és mit tett.

Marx a vallást az emberiség ópiumának nevezte. A Nobel-díjas lengyel költő, Czesław Miłosz erre így válaszol: Az emberiség számára a valóságos ópium az a hit, hogy a halál után semmi sincs. A hit, hogy csalásainkat, telhetetlenségünket, gyávaságunkat és gyilkosságainkat nem ítélik meg.”

Ön hogy látja?

Hogyan keletkezett az élet az „élettelenből”? Keletkezhet-e valami a semmiből?

Az ész mindenre tökéletes választ ad, ami körülöttünk van?

A Nobel- díjas George Wald pszichológus mondta: „A lehetetlenben hiszünk: hogy az élet önmagától, véletlenül keletkezett.” Hogy látja ezt a kérdést?

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.