Csalárd? Mindenki szíve hazug? Hétköznapjaink során sokat hallunk az emberi szívről, arról, hogy megbízhatatlan volna, azonban kevesen beszélnek. Épp ellenkezőleg: a „hallgass a szívedre” (Follow your heart) népszerű mondás, megtalálható pólókon, bögréken, üdvözlőkártyákon és számtalan dalban, versben hallható. Annyira elterjedt, hogy szinte nem múlik el nap anélkül, hogy ne jönne szembe velünk valahol. A mondás mögött meghúzódó gondolat is nagyon jellemző társadalmunkra: hallgass a megérzéseidre, szeress, akit és amit akarsz, csináld azt, ami neked jó. De valóban érdemes erre alapoznunk életünket?

A Biblia azt tanítja, hogy az emberi gondolkodás csalóka. A Példabeszédek 3,5 így fogalmaz: „Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Sőt, a Biblia arra figyelmeztet, hogy az emberi szív csalárd és megbízhatatlan. Mindennapi életünkben ez azt jelenti, hogy saját emberi vágyaink helyett Isten vezetésére és a Bibliára kell támaszkodnunk.

Ha a saját fejünk után megyünk, vágyaink könnyen zsákutcába juttathatnak bennünket, ahonnan már nincs kiút. Sajnos nagyon sokan ismerik ezt az érzést. Isten az egyetlen, aki tudja, mi a legjobb nekünk és nyomon követi életünket. Őrá bízhatjuk döntéseinket és tudhatjuk, hogy amit Ő rendelt számunkra, az a biztos út.
Ha még nem ismered Istent, tégy egy próbát és kérj tanácsot Tőle imában! Biztos lehetsz benne, hogy meghallgat!
(Carolin Nietzke, lebenistmehr.de)