Új év kezdődött, mit hoz vajon magával? Az ünnepek elmúltával a rokonok, barátok, kollégák boldog újévet kívánnak egymásnak. De bele gondoltunk-e valaha, mit jelent ez a mondat? Sokan udvariasságból, mások csupán megszokásból mondják, anélkül, hogy komolyan gondolnák. Nyelvészek szerint a kifejezés először a héberben jelent meg („Rosh Hashanah”), amelyben a „rosh” szó az év „fejét”, kezdetét jelenti. A jiddisül „jó kezdést” jelentő újévi köszöntést aztán átvette a német nyelv, így terjedt el a „boldog új évet” kívánság szerte a világon.

Minden évnek, így az előttünk állónak is, van kezdete és vége. A Biblia szerint ugyanakkor Jézus maga „az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég” (Jelenések könyve 21,6). Ez az igevers arra utal, hogy Ő teremtett mindent és Általa jött létre az univerzum, a föld és minden élő állat és ember. Az évszakok és napok váltakozásait is Ő hozta létre, így az év kezdete és vége is az Ő kezében van.
Isten irányít mindent és arra hív mindenkit, hogy kezdjen Vele új életet. Mi lehetne jobb annál, hogy az új évet Jézussal kezded? Krisztus meghalt a bűneidért. Mindenki, aki felismeri saját elveszett voltát, megbánja bűnös életét és hisz Benne, örök életet nyer. Kívánom neked, hogy idén Jézussal valóban „boldog, új éved” lehessen!
(Thomas Lange, dasleben.org)