„Valóban kicsi a telkem. De nézz fel: látod, milyen magas!?” – mutatott a csillagos égre egy álmait dédelgető, friss ingatlantulajdonos. Ha négyzetméter helyett köbméterben vásárolhatnánk beépíthető földdarabot, annak a vételára szó szerint az égbe szökne.A légtér azonban nem a sajátunk; állami tulajdon, szigorú ellenőrzés alatt áll. A légtérfigyelő radarok szüntelenül pásztázzák az eget, azt azonban nem érzékelhetik, amikor vágyaink, álmaink és elhatározásaink megsértik a köztulajdon határait, az egekbe törnek, és a galaxisok között telepszenek meg.

A megfogalmazhatatlan sóvárgás, az elérhetetlen vágyak jelképei a csillagok, amelyeket versekben és dalszövegekben ígérünk oda egymásnak a boldogság reményében. Lehoznánk őket, de nem tehetjük, ezért kiszaggatjuk linzer tésztából, kivágjuk fényes papírból. Azt is megtehetjük már, hogy exkluzív meglepetésként csillagot „vásárolunk”. Az online katalógusból kiválasztott csillag nem hull az ölünkbe, nem hozza futár, de legalább elnevezhetjük (ha nem is hivatalosan). A választott nevet bejegyeztethetjük egy adatbázisba, az égitest adatait, helyzetét, fényességét egy tanúsítványban
kézhez is kaphatjuk, hogy megkereshessük az égbolton. Milyen érzés lehet tudni, hogy egy csillag rólunk van elnevezve? Sztárok lennénk-e ettől, vagy csak a nevünket adnánk a sziporkázáshoz? Jézus születése megfordította a menetirányt: nem szükséges álmainkkal az eget ostromolni, mert akit keresünk, már megérkezett. Nem kell lehozni a csillagokat, mert Teremtőjük eljött és közösségre akar lépni velünk.

Nem az az igazi öröm, ha valaki jóvoltából a nevünket viseli egy csillag, hanem az, ha mi viselhetjük Krisztus nevét és Isten maga nevez gyermekeinek minket.

Nem vagyunk kiszolgáltatva saját pislákolásunknak, változékony fényerőnknek, mert Jézus hatalma és szeretete megvilágosít minket és átragyoghat rajtunk. Karácsony nem a mi igyekezetünk, hanem Isten – sokak által nem is várt – ajándéka.

Az alapítvány által kiadott „Visszhang – 2022” naptárból
(Fotó: „Lars_Nissen”, Pixabay)

 

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.