Széles választékban sorakoznak az energiaitalok még a legkisebb üzletekben is. Mi lehet a titka annak, hogy ekkora a kereslet irántuk? Nyilván nem a pinktől neonzöldig terjedő színviláguk. Népszerűségük inkább abban áll, hogy bár ártanak, felpörgetnek. Turbóteljesítmény, élénk fantázia, tervek sokasága születik néhány doboz energiaital fogyasztása után. Felelős ember nem vedeli a taurin-koffein koktélokat, mégis sokszor viselkedünk úgy, mintha mérték nélkül fogyasztottunk volna belőlük. A közmondásban szereplő harag éppúgy felpörget, hasonló tüneteket kelt, mint az említett italok. „Felrobbanok” – szoktuk mondani. S valóban, félelmetes energiák szabadulnak fel bennünk – ezúttal nem a kívülről bevitt, hanem a harag hatására testünkben termelődő anyagok nyomán.
A haragfüggő emberben valóságos energiabomba robban, amikor valamin felháborodhat. Aki harag nélkül unatkozott, hirtelen aktív lesz, szókincse is „színesedik”. Lehet a harag jogos vagy indokolatlan, pillanatnyi, tartós vagy szándékosan tartósított, mindenképpen szenvedést is okoz – magunknak is, másoknak is. Le kell-e szoknunk a haragról? Lehet-e egyáltalán?
Isten maga is ismeri a haragot. Az Ő haragja nem hirtelen lobbanó indulat, hanem erőteljes állásfoglalás az igazság és a tisztaság mellett; jogos intézkedés a helyreállás érdekében. S mert jogos és isteni, egyszer szembe kell néznie vele minden embernek! Istennek ez a haragja egyszer már lesújtott – nem ránk, hanem Jézusra. A golgotai kereszten Jézus megváltónkként elszenvedte a jogos haragot mindazokért, akik hisznek Benne. De globálisan, a történelem utolsó napján, a „harag napján” minden ember meg fogja látni Isten ítéletét.
A mi haragunk az Istenével szemben nagyon sokszor saját igazságunk önpusztító védelme; sőt, olykor bosszúforralás, amelynek módjain élvezettel fantáziálunk. Ha nem akarunk több kárt tenni magunkban és másokban, Istent kell kérnünk, hogy tanítson minket mederbe terelni érzéseinket. Ahelyett, hogy elfojtanánk, bízzuk Rá indulatunk okát, okozóját, a helyzet kimenetelét! Eközben ügyeljünk arra, hogy haragunkban ne hozzunk fontos döntéseket!

…az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát.
Jakab levele 1,20

Olvasóinknak ajánljuk az EMO 2024-es Visszhang naptárának közmondásos gondolatait, bibliai üzenetét. Az összeállításokat havonta adjuk közre honlapunk Aktuális című rovatában.

Kérdésed merült föl valamivel kapcsolatban? Elmondanád a véleményed? Írj nekünk, válaszolunk! Üzenetedet senki nem fogja látni, csak mi!

    Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.